KLEKKENDE FJÆRMYGG I TRYSILELVA

Klekkende fjærmygg i Trysilelva kan være et uvirkelig eventyr under den lange og kalde vinteren. Men nå er den er, våren og den klekkende fjærmyggen i Trysilelva. Forrige uke opplevde jeg et lite stykke magi. Elva våknet til liv fra den ene dagen til den andre.

Isen har akkurat gått. Det er bikkjekaldt i smeltevannet. Så kaldt er det, at om du prøver å stikke handa nedi det rennende tar det kun sekunder før du bokstavelig talt vinker farvel til førligheten og sier hei til klekkende fjærmygg.

Nåvel. I år, som i fjor og årene før der, bruker jeg mye tid i Trysil før det virkelige fisket tar til. I april kjemper vinteren og våren en evig kamp om herredømmet. Er du heldig vinner våren, og insektlivet i en våryr elv hilser og sier hei. Kanskje bare for en dag, men dog. Det er nå steinfluene og myggen våkner til liv i elvene som ligger 400-500 meter høyere enn Oslofjorden, eller alle andre fjorder for den del.

Sist uke krøp gradestokken i vannet over to grader. Det var akkurat som om det var nok for den klekkende fjærmyggen i Trysilelva. Fra den ene dagen med to iskalde grader, til den andre med tre grader, bestemte de aller minste skapningene å vise seg fram (sammen med steinfluene).

Her er noen bilder av de unnselige små. Jeg hadde ikke målbånd med, men gjetter krokstørrelsene på disse vårens fluefiskeprofeter til å ligge på mellom 20-22. Ikke stort, og ikke nok til lokke fram mer enn et og annet tilfeldig vak. Men nå er de altså her, fjærmyggen.

Se også artikkelen om myggpupper publisert tidligere på denne bloggen.

Om fjærmyggen

Fjærmyggen er ørretens grovbrød med brunost. Den er en av de aller viktigeste næringskildene for fisken og tilgjengelig i hele Norge og omtrent så lenge som det er åpent vann. Myggen fiskes både som larver, klekkere og tørt som fullvoksne krabater. Vanligst er dog å fiske dem som klekkere (buzzere) eller tørt.

I Norge finnes det mer enn 500 arter av fjærmyggen og den varierer i størrelse mellom 1 og 10 millimeter. Den klekkende fjærmyggen i Trysilelva er tatt den 29. april 2017  i år og måler mellom 3 og 5 mm.

Min erfaring er at fjærmyggen bruker lang tid på å bryte ut av klekkerskallet. Observasjonene fra elva i april i år, viser at den kan henge så lenge som et halvt minutt før den folder sine vinger ut og flyr avgårde.

Det er utviklet mange gode mønstre for fjærmygg i alle stadier. Noen forslag fra min database til klekkerfisket er: The Glue Buzzer (standardmønster), The B&W Emerger (Eivind Berlufsen), The Puff Wing Buzzer og The Parasol Emerger (standardmønster)

219 DAGER OG ENDELIG RENNENDE VANN

Her er en liten videosnutt om våren, ventetiden og det aller første trøstesløse fisket i smeltevannet i Trysilelva