Roy Ole Læhren Jakobsens tips til vår- og sommerfisket:
«DET BLIR FÆRRE OG FÆRRE FLUER I FLUEBOKSEN FOR HVERT ÅR»
Roy Ole Læhren Jakobsen er for mange et ubeskrevet blad. For de som binder sommerfluer i vintermørket, har imidlertid navnet kommet opp på radaren. Den særs pertentlige fluebinderen fra Raufoss har de siste årene markert seg som en av våre mest talentfulle og sikret seg like godt andreplass i fluebinde-NM tidligere i vår.
Roy Ole er vokst opp i en liten avstikkerdal fra Mjøsa, Snertingdal. Nå har han forflyttet både seg selv og familien til Raufoss og tett på vidgjetne Hundselva. Selv om familiære sysler setter noen begrensninger for hemningsløs utfoldelse i fluefiske og -binding, får han nok rom til å boltre seg.
«Jeg har fisket siden jeg var åtte, men de siste 10-12 årene har jeg gjort alvor ut av lidenskapen og virkelig fått noe ut av fluefisket og fluebindingen», sier Roy Ole Læhren Jakobsen.
For fiskere flest er det mark og abbor som er startskuddet for et liv og en lidenskap ved skogstjern og klukkende krystallklare elver. Men abbor blir raskt en anskuelse for bakspeilet etter at ørrethunger og lysten på fluefiske fester seg i en guttekropp. Slik var det også for Roy Ole som vader både i dype skoger og over tregrensa i jakt på brunørreten.
Åtte messer i 2018
Men fluefiske har blitt en aktivitet for veien for Roy Ole. Han er en travel bidragsyter til messer både i inn og utland.
«Jeg elsker å reise rundt å binde på messer. I 2018 ligger det an til hele åtte messer, både i Norge og i utlandet», sier han.
«Messene gir meg mye inspirasjon. Det er gøy å møte folk som gir meg nye ideer og lærdom jeg kan ta med meg videre inn i de mørke vintermåneden bak bindestikka», sier Roy Ole.
Selv om hans fluebinding nærmer seg perfeksjon, har han en ujålete og praktisk tilnærming til kunsten.
«Jeg liker å lage fiskefluer. Fluer som det er en tanke bak», sier han og hevder at hans bidrag til fluebindewikien nok ikke er av de mest fotogene.
Om det er selvinnsikten eller ydmykheten som forklarer det bildene under motbeviser, får Roy Ole selv svare på når omgivelsene spør.
Fluene til Roy Ole Læhren Jakobsen er definitivt blant de vakrest surrede i dette landet.
«Jeg har en forkjærlighet for klassiske materialene. CdC, hjortehår og påfugl quills er fantastiske å binde med. Disse naturmaterialene er livfulle og gir det lille ekstra til de tørre ørretfluene», sier han og fortsetter:
«For fluene som går under vann, og spesielt streamerne, bruker jeg mye kanin, marabou og icedub sammen med noen små UV elementer. Min erfaring er at slike materialer gir det lille ekstra til imitasjonene som skal fiskes under overflaten», sier Roy Ole Læhren Jakobsen.
Flua må likne det den skal etterlikne
Rakkenes.com har gjennom denne artikkelserien om våre beste fluebinderes tips til vår- og sommerfisket, stilt spørsmål om hvilke egenskaper en god fiskeflue må ha.
«Dette spørsmålet sitter jeg å funderer på bak bindestikka gjennom vinteren, uten at jeg får noe mer ut av det enn enda flere spørsmål. Men, i hovedsak skal en god fiskeflue trigge «ur instinktet» til ørreten», sier han og understreker samtidig at en god fiskeflue må være rask å binde og den må gi det rette avtrykket på vannfilmen.
«En god tørrflue har et godt avtrykk og mye liv i seg. Når det kommer til streamere så bytter jeg avtrykk med kontrast. En streamer må ha gode kontrastfarger, gjerne med et UV element», sier han.
Som mange andre dyktige fluebindere, setter Roy Ole paradokosalt nok ikke all sin lit til flua når han jakter ørret.
«Flua må likne det den skal etterlikne. Men greier du ikke å presentere den på en god måte for fisken, kan det være det samme. Flytet må stemme, og flua må være bygget opp av naturlige og livlige materialer», sier han og legger til at en fisker som ikke har trua på flua sannsynligvis har problemer med å fange fisk.
«Instinktivt ser ørreten etter noe som likner på mat. Presenteres imitasjonen omtrent som originalen, og fiskeren har trua, er sjansen for hugg ganske stor», smiler han.
Om det er latskap eller trygghet som fører til at antallet fluer i flueboksen reduseres omvendt proporsjonalt med alderen vites ikke, men også Roy Ole har kommet til den erkjennelsen at han bærer rundt på færre og færre fluer når han er ute og fisker.
«Jeg ser frafallet i flueboksen øke for hvert år som går, så hvordan dette ender når jeg blir gammel og grå skal bli spennende å se. Jeg ble fortalt en gang at det eneste man trenger er en sort Klinkhåmer i to størrelser. Det er kanskje noe i det», smiler han.
Men en fluebinder ønsker å flytte grenser. Utvikle nye mønstre og ideer som må prøves ut hver sommer.
«Jeg må selvsagt ta med meg vinterens kreasjoner når jeg pakker fiskeveska hver sommer. De nye må selvsagt testes. Men utover dette har jeg noen sikre kort: F-Fly, knottballen og maur», forklarer Roy Ole.
Dette er selvsagt bare et lite utvalg av fluene til Roy Ole, men er de tre som fiskeren og fluebinderen ikke kan reise hjemmefra uten
«Andre mønstre / imitasjoner kan gjerne byttes ut og erstattes og ofte fiskes like bra. Men disse tre grunnmønstrene om man kan kalle de det, må med», sier han.
«Marjan Fratnik sitt allsidige og enkle mønster. Grunnmønster som kan bindes på forskjellige måter, ettersom hva man skal imitere. Gi flua en sort kropp, kanskje med litt «bling» og vi har et mygg-mønster som alltid fungerer. Oliven farget stripped quill i kroppen og man sitter med et mønster som funker godt under en baetis klekking. Jeg har alltid med meg noen varianter i forskjellige størrelser av dette mønsteret»
«Et fantastisk enkelt og fiskbart mønster. I all sin enkelhet må vel kanskje dette være den flua jeg gjennom en sesong tar flest ørret på. Hva det egentlig imiterer? – noe lite spiselig som ligger på vannfilmen. I fjellområdene på Østlandet og i elva Hemsil, kryr det av små «knott» som baller seg sammen, og jeg vil tro at ørreten tar flua for å være noe slikt. Mønsteret bindes på #14-16 krok, og er sorte cdc fibre i løkke eller splittet tråd (ca.5mm langt) som kroppshackles fremover. That‘s it».
Roy Ole tør aldri reise hjemmefra uten maur. Etter dyrkjøpt egenerfaring har han konstatert at en aldri kan vite når man havner midt i en maursveriming. Samtidig er mauren en god søkeflue, eller en fiske-finner når elva virker helt død. Her velger Roy Ole ut et par varianter. En foam-maur som flyter og smeltelim maur som «plopper» og skaper støy.
Og dersom du lurte, her er den selvopplevde grunnen til at Roy Ole ikke tør reise på fisketur uten maur i bagasjen:
«Eldste poden og jeg reiste til fjells for noen somre siden, overnatting i telt og fiske ved et godt fjellvann. Tidspunktet var midt i juli og temperaturen var god. Vel oppe ved vannet og camp ble rigget. Lite skjedde før solen falt ned bak de nærmeste fjelltoppene. Et vak ble til flere, og til slutt vaket det over hele vannet. Men jeg fant ikke med en gang ut hva det var som trigget til denne vakfesten. Ikke så jeg noe i lufta, og heller ikke kunne jeg ved første øyekast se noe ute på vannet.
Iherdige forsøk ble gjort med diverse fluer, uten resultat. Poden som gikk med haspel hadde samme erfaring, null respons.
Da får jeg se hva som var årsaken, i vannfilmen lå det maur, ikke bare en men mange.
Og jeg som akkurat hadde fylt den ene boksen med maur rett før avreise, gladelig løp jeg bort til campen for å hente boksen. Men hvor var den? Campen ble endevendt uten å finne boksen – den måtte ligge igjen på bindepulten.
Beviset på at ørreten til tider kan bli fantastisk selektiv i sitt matfat viste seg nå. Selvfølgelig prøvde jeg å modifisere noe av det jeg hadde, men det hjalp lite.
Resultatet var at poden og jeg satt på bredden, bål og kaffekos, med store ørreter vakende bare meterne fra beina våres. For så vidt et artig skue og en opplevelse man ikke glemmer»
Vi har fulgt Roy Ole Læhren Jakobsen på messer, på Facebook, Instagram og hans nyopprettede nettside. Han ble ganske fort en favoritt for oss som lager rakkenes.com. Vi har derfor utfordret Roy Ole til å vise fram noen flere enn de tre favorittfluene som alltid må med på vår- og sommerfiske etter ørret. Her er åtte godbiter du kan prøve deg på før du legger ut på fisketur, med Roy Oles egne beskrivelser.
NM Myggen
Dette var mønsteret jeg sendte inn i de innledende rundene i NM Fluebinding 2018, og som ga meg finaleplass. Tanken bak mønsteret var å gi den klekkende fasen myggen er i et ekstra løft ved å legge inn hjortehår som bein. Likevel en god flytende base på CdC fibrene i thorax.
Krok: Ahrex FW510 Curved Dry Fly #16
Bindetråd: Semperfli Spyder 18/0, Sort
Tag: Crystal Flash
Kropp: Stripped Peacock Quill, Natural
Hotspot: Semperfli Fluo Brite, Blood Red
Vinger: Hacklespisser, Dun
Ryggskjold: Foam, Sort
Thorax: Cdc, Nat.Grey – spunnet i bindetråden
Bein: Hjortehår, Sort
Foam Dyret
Foam-dyret har jeg fantastisk gode erfaringer med også, men er ingen must flue (tror jeg…). Bindebeskrivelse unødgendig.
CdC Devil Bug Variant
Devil Bug`n er jo et godt fiskemønster både som imitasjon under puppebonanza samt også som en enkel fiskefanger. Jeg har med denne lagt til et element cdc, kun ene og alene for jeg ønsker å imitere mer liv. I kroppen har jeg også benyttet meg av en dubbing jeg liker fantastisk godt, en hare’s blend dubbing med gode flyteegenskaper og mye liv i fibrene.
Krok: Ahrex FW500 – Dry Fly Traditional #12-14
Bindetråd: Semperfli Spyder 18/0, Sort
Kropp: Hare`s Blend Dubbing, Dark Grey
Vinge/Rygg: Rådyrhår, Nat.vinterpels
Hackle: Cdc, Nat.Grey spunnet i bindetråden eller løkke.
CdC Loop klekker
En velkjent klekker, et allround mønster der man kan imitere mange forskjellige døgnfluer (også mygg) ved å endre på farge og størrelse.
Krok: Ahrex FW510 Curved Dry Fly #12-16
Bindetråd: Semperfli Spyder 18/0, Grey
Hale: Coq De Leon fibre
Kropp: Stripped Peacock Quill, Natural
Vinge: 2 Cdc fjær, bundet inn I loop
Thorax: Hare`s Blend Dubbing, Nat.Grey
Caddis Extended Body
Denne flua er vel egentlig en kopi av Staffans Lindstrøms 123pupa som gjennom mange år har vist seg som et habilt mønster. Men akkurat denne varianten med denne type kropp etc. har jeg aldri testet, da den kom ut av stikke nå i vinter. Men for øyet mitt så innehar den en del rekke elementer jeg mener er ”fishy”.
En ”glinsende” kropp som imiterer luftbobler i en forvandling, hjortehårene som indikerer vinge og lange cdc fibre som gir enormt med liv. Et thorax/hode med litt grov (kontrast) dubbing (slår aldri feil)
Krok: Ahrex FW500 – Dry Fly Traditional #12
Bindetråd: Semperfli Nano 18/0, Olive
Kropp: Semperfli Nymph Dub – Green og Semperfli Straggle String – Olive. Twisted together
Vinge: Rådyrhår, Natural Vinterpels
Thorax: Cdc Nat.Grey spunnet i bindetråd eller løkke
Hode: Hare`s Blend Dubbing, Olive
Fluoro Buzzer
Dette er også et monster som jeg enda ikke har fått testet under praktisk fiske. Men som jeg har skikkelig trua på nå på våren. Det pga. innslagene av UV fargene. Resten er trad buzzer
Krok: Ahrex FW540 Curved Nymph #14
Bindetråd: Semperfli Spyder 18/0, Sort
Tag: Semperfli Fine Wire, Ice Blue
Ribbing: Semperfli Fine Wire, Silver
Kropp: Bindetråden
Hotspot: Semperfli Fluoro Brite, Blood Red
Skjold: Mirage Tinsel
Kinn: Semperfli Fluoro Brite, White (4 tråd-strå på hver side)
Hode: Bindetråd
Hele flua dekkes med UV lim, jeg har brukt Semperfli sin No Tack UV Glue
Adult Big Hackled Midge
Et mønster som ligner veldig på det gode gamle Stuck Shuck Midge mønsteret, som jeg forøvrig har hatt mye fiskelykke med, særlig på stillevannsfiske. Regner med at dette mønsteret vil være likedan. Mye likt med NM mønsteret, skal vel sånn sett imitere mye av det samme, men med andre materialer.
Krok: Ahrex FW510 Curved Dry Fly – #12
Bindetråd: Semperfli Spyder 18/0, Sort
Ribbing: Semperfli Fine Wire, Ice Blue
Hotspot: Semperfli Fluoro Brite, Blood Red
Vinge: Semperfli Poly-Yarn, Cream
Hackle: Whiting Grizzly Variant
Grom Streamer’n
I dette streamermønsteret er en variant av sort rygg og bruken av UV dubbing det som er cluet med hele flua. Akkurat på dette mønsteret har jeg brukt en zonker-strips som ikke er lett å få tak i. Frosted, mener jeg det heter. Men om den er det eller helt sort spiller ingen rolle.
Krok: Ahrex NS182 Trailer Hook #6
Hode: 4mm BrassBead, Gold
Bindetråd: Semperfli Nano 18/0, Sort
Hale: Ice Wing Fiber, Crystal
Kropp: Ice Wing Fiber, Crystal (revet opp og dubbet)
Thorax: Ice Dubb, UV Red
Jeg børster hardt kroppsmaterialet og drar det bakover for å trigge fiskeformen på flua
Vinge: Kanin Zonker, Black Frosted White
Front: Kanin Zonker, Black Frosted White, fibre I bindetråd eller løkke.
Spent Spinner
Dette er et allround mønster jeg benytter meg mye av i elver hvor det er Aurivilli. Gjerne så store som i #12. Til andre arter benytter jeg meg ofte av mer orange / gjerne ispedd litt oliven i kroppen.
Krok: Ahrex FW500 Dry Fly Traditional #12
Bindetråd: Semperfli Nano 18/0, Rød
Hale: Fibetts, 4 stk
Kropp: Stripped Pacock Quill, Crimson
Vinge: Organza Clear
Thorax: Semperfli eller lign. Superfine dubbing i fargen Claret
Jeg binder også inn varianter med en liten cdc puff i hver vingerot. For å gjøre det enklere for fiskeren å se flua, samt at det er med å gi flua oppdriften til å henge i vannfilmen